Meer dan 75 jaar cultureel hart in de regio

Een prachtig natuurtheater in het ‘groene hart’ van Mariahout. Duizenden bezoekers kunnen jaarlijks kiezen uit een gevarieerd programma. In 1945 startte het theater met enkel de voorstelling ‘Het onze vader’ van een Eindhovens gezelschap onder leiding van Willem Hart. Het amfitheater waar vrijwilligers alle taken verrichten staat al jaren in de top van meest actieve en drukst bezochte openluchttheaters in Nederland.

Hoe is dit theater ontstaan?

In 1932 kreeg pastoor Jacobus van Eijndhoven de opdracht om een parochie te stichten voor de gehuchten Ginderdoor, Heieind, Rooijse Hei en ‘t Broek. Het tegenwoordige ‘groene hart’ is precies tussen deze vier gehuchten. Dat daar in 1933 een kerk verscheen was een logisch gevolg. Mariavereerder Van Eijndhoven zocht middelen om zijn jonge parochie te financieren. Een processiepark dat vrijwel tegelijk met de kerk werd aangelegd werd in 1935 uitgebreid met een levensechte kopie van de grot van Massabielle in Lourdes. In 1945 wordt een theater met meer dan 1000 zitplaatsen voltooid.

Jongeren van de Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB) brengen in hun vrije tijd de ideeën van de pastoor ten uitvoer. Geïnspireerd door Romeinse theaters worden betonnen elementen met paard en wagen vanaf vliegveld Welschap (Eindhoven Airport) gehaald. Met naoorlogse landbouwtechnieken wordt heidegrond nabij de kerk uitgegraven en fundering aangelegd en ontstaat een podium met tribunes. Tot eind jaren ’50 wordt het theater regelmatig gebruikt voor diverse volwassen- en kinderuitvoeringen, vaak met een directe link naar de Mariahoutse gemeenschap. Onderwijzers van de Sint Bernardusschool en ook zusters van Barmhartigheid, die op de Bernadetteschool onderwezen, gebruikten het theater. 

Begin jaren ’60 raken veel openluchttheaters in verval. Dit lot dreigt ook voor Mariahout. In 1964 krijgen Jan van den Heuvel, Jacques Lukassen en Martien van den Heuvel het vertrouwen van pastoor van Eijndhoven om het theater nieuw leven in te blazen. De twintigers oriënteren zich een jaar en vanaf 1965 krijgt het theater een succesvolle doorstart met de operettes ‘Rumoer in Weinbach’ en ‘De vrolijke Brabander’, waar meer dan 1600 bezoekers op afkomen. In 1969 neemt Ad van de Vossenberg de taak van Jacques Lukassen over.  

Begin jaren ’70 wordt het theater een stichting. Onder invloed van de drie bestuursleden en een kleine groep vrijwilligers krijgt het theater structuur en groeit het aantal voorstellingen van twee tot meer dan 25 voorstellingen per jaar. Vanaf 1973 maakt Theatergroep Mariahout gebruik van de faciliteiten van het theater. Voorheen Toneelvereniging Mariahout ontstaat in 1972 uit een revue voor de jubilerende zusters van Barmhartigheid. Het theater is hun thuisbasis en ze verzorgen jaarlijks diverse optredens. 

Vanaf 1964 staat de poort al open voor grote en kleine artiesten uit Nederland en ver daarbuiten. Tot de verbeelding spreken Willy en Willeke Alberti, maar ook het Volendamse BZN zit bij velen in het geheugen. Operettes van diverse gezelschappen vinden plaats in feeërieke sfeer en natuurlijk is het theater hét dorpspodium voor diverse gebeurtenissen zoals het onvergetelijke vijftigjarige jubileum van Mariahout. Vanaf de jaren ’90 zijn het vooral de kindervoorstellingen die een groot publiek weten te bereiken. Vooral in de grote vakantie zitten de banken vol meelevende kinderen. 

Rond 2008 is het theater toe aan vernieuwing. Het monnikenwerk dat na de oorlog verricht is wordt dunnetjes overgedaan. Tribunes worden letterlijk tot op de fundamenten afgebroken en er komt een nieuw horecapaviljoen. Ook de kleedkamers, poort, kassa en regiecabine worden vervangen. Het grote podium met muur krijgt een klein ‘broertje’, een klein podium voor andere doeleinden.

Naast een metamorfose van het theater gaat ook de organisatie ‘op de schop’. Werkgroepen met verschillende taken zorgen ervoor dat het theater ‘bij de tijd’ blijft. Na de feestelijke opening in 2012 is het theater in staat om een breed aanbod vermaak te bieden. Van kleine intieme voorstellingen tot grote evenementen waarbij duizend ‘man’ op tribunes luidkeels meezingen. Openluchttheater Mariahout is gastvrij en gemoedelijk voor groot en klein.


Over de geschiedenis van 75 jaar Openluchttheater Mariahout is ook een jubileumboek verkrijgbaar: